I tabellen nedan visas bidrag till klimatpåverkan för tio ekologiska livsmedelsprodukter. Resultaten redovisas i gram koldioxidekvivalenter (CO2-ekv) per kg produkt.
Tabell 1: Bidrag till klimatpåverkan för tio ekologiska livsmedel (källa: SIKs LCA databas).
EKO PRODUKTER g CO2-ekv per kg produkt
mjölk 980
potatis 57-83**
morötter 37
fläskkött 4 800
nötkött 20 000-22 000***
vetemjöl 350
kaffe 1 100
tomater (växthus) 4 900
havregryn 760
palsternacka 61
KOMMENTAR
ECM* från gård skördad produkt skördad produkt benfritt kött från gård benfritt kött från gård frånkvarn
rostat malet kaffe skördad produkt från processning skördad produkt
URSPRUNG
Sverige Sverige Sverige Sverige Sverige Sverige Guatemala Danmark Danmark Sverige
* energy corrected milk (4% fett innehåll); **varav 20% beräknas gå till djurfoder; ***ranchdrift
No comments:
Post a Comment